امروزه مشکلات شنوایی بسیار شایع شده است. علاوه بر افراد مسن، جوانان زیادی به کلینیک ما مراجعه می کنند و از مشکلاتی هم چون وزوز گوش یا مسائل جانبی آن خبر می دهند. برای این که بتوانیم به موضوع اشراف داشته باشیم، ابتدا باید ببینیم ناشنوایی و یا اختلال در شنوایی دقیقا چیست ؟ چرا که بسیاری ممکن است به اشتباه فکر کنند که دچار مشکلات شنوایی هستندویا دچار مشکل شنوایی از نوع خفیفهستند اما خود نمیدانند . در حقیقت تعریف ناشنوایی یا اختلال در شنوایی عبارت است از : « کاهش توانایی و یا ناتوانی کامل در شنیدن ».
همانند هر اختلال دیگری در بدن، ناشنوایی می تواند علل مختلفی داشته باشد. از جمله این علل این که استخوان های کوچکی که در گوش میانی وظیفه انتقال صدا را دارند، دچار مشکل شده باشند. یا مثلا مشکلات مربوط به شاخه های عصب هشتم مغزی که صدا را به مغز انتقال می دهند.
افت شنوایی، مشکلی است که می تواند در هر سن و هر شرایطی رخ دهد. اغلب به صورت تدریجی و بدون درد است. ممکن است شما چندین سال متوجه بروز آن نشوید چرا که روند گسترش آن تدریجی است. در این صورت، احتمالا” این مساله مانع از شنیدن و درک گفتار در اطراف شما می گردد و این امر زندگی شما و اطرافیانتان را تحت الشعاع قرار خواهد داد.
اگر شما احساس می کنید که دچار افت شنوایی هستید، پاسخگویی به سوالات زیر شروع خوبی خواهد بود:
در صورتی که پاسخ شما به هریک از سوالات ذکر شده مثبت باشد، احتمال وجود درجه ای از افت شنوایی می رود. و از شما می خواهیم که جهت انجام آزمایش شنوایی به متخصصین شنوایی مراجعه نمایید.
شاید تعجب کنید اما اگر به آمار نگاهی بیندازید افت شنوایی کاملا طبیعی است! شما تنها کسی نیستید که به افت شنوایی دچار است. در واقع شما یکی از 500 میلیون نفری هستید که در سرار دنیا دچار این عارضه هستند. در اکثر کشورها، از هر شش نفر یک نفر دچار میزانی از افت شنوایی است.
پس جای هیچ گونه نگرانی نیست! معمولا تجویز سمعکی مناسب سطح ارتباطی حداقل 90% از افرادی را که دچار آسیب های شنوایی هستند ارتقاء می بخشد و این بدان معناست که به طور قطع راه حلی برای شما وجود دارد. به هیچ عنوان نگران قیمت سمعک نباشید، چرا که معمولا بیمه آن را پوشش خواهد داد.
عوامل بسیاری در کاهش شنوایی شما تاثیرگذارند:
همانند هر چیز دیگری، افت شتوایی شما قابل اندازه گیری بوده و کار ما است! سطوح مختلف کم شنوایی به صورت میزان افت شنوایی بیان می گردند که این میزان بستگی به شدت آسیب دیدگی دارد. این میزان از حالت افت شنوایی ملایم تا افت شنوایی عمیق رده بندی می گردد.
افت شنوایی، عده کثیری از مردم دنیا را از طرق گوناگون به خود مشغول کرده است. با گذشت زمان، افت شنوایی منجر به اضطراب، افسردگی، انزوا و تنهایی فرد می گردد. در صورت عدم درمان، آسیب شنوایی ممکن است تبدیل به عارضه ای روان شناختی گردد. به همین علت جستجوی راه حلی مناسب در مراحل اولیه، امری حائز اهمیت است.
این سوال نیز سوال پراهمیتی است که همواره مراجعین مطرح می کنند. در پاسخ بایستی اظهار داریم که همه چیز بستگی به نوع مشکل شنوایی شما دارد. کار اولی که ما در کلینیک شنوایی سنجی خود انجام می دهیم، تشخیص نوع کم شنوایی یا ناشنوایی شما است به طور کلی ما دو نوع اصلی مشکل در شنوایی داریم.
نوع اول این مشکلات، هنگامی است که گوش داخلی یا عصب شنوایی آن آسیب دیده است. این نوع معمولا دائمی است.
اما در مقابل نوع دیگری نیز مشکلات ناشنوایی داریم. در این نوع امواج صدا به دلایلی به گوش نمی رسند. از جمله این عوامل می توانند جرم داخل گوش، مایع و یا سوراخ شدن پرده گوش باشند. به شدت حواستان باشد که اگر مشکلات شنوایی شما هرچه سریع تر درمان نشوند، می توانند در طول زمان تشدید شده و بدتر شوند.
بله، روش های درمانی مختلفی وجود دارند. اما همان گونه که گفته شد به هیچ وجه نمی توان قبل از معاینه نظر داد. از جمله این روش های درمانی می توان به استفاده از سمعک، کاشت حلزون، استفاده از برخی داروها و یا جراحی اشاره داشت.
در حقیقت ناشنوایی را می توان به دو دسته تقسیم کرد. این دو نوع عبارتند از:
امروزه بسیاری به مشکلات شنوایی دچار هستند، اما اصلا به آن توجهی ندارند. با این حال بایستی این نکته را از یاد نبرند که در صورت عدم توجه هرچه سریع تر به این مشکل، ممکن است که این مشکل تشدید شود. به همین دلیل ما توصیه می کنیم که اگر احساس می کنید در قوه شنوایی خود مشکل دارید و یا مدام از دیگران می خواهید که جملات خود را تکرار نمایند، حتما در اسرع وقت، به یک کلینیک شنوایی و انجام تست چکاپ مراجعه نمایید. در ادامه سعی می کنیم که علائمی که نشان دهنده مشکلات شنوایی هستند را برای شما شرح دهیم.
توجه داشته باشید که علائم مشکلات و اختلالات شنوایی، بسته به سن افراد مختلف است. در کودکان شیرخوار و افراد مسن به اشکال زیر بروز می یابد:
مهم ترین علامت در این کودکان، عدم پاسخ دهی این کودکان به صدای محیط می باشد. مخصوصا برخی صداها هستند که به اصطلاح بایستی شیرخوار را از جا بپرانند. یادتان نرود که هیچ سنی حتی یک ماهگی برای درمان کم شنوایی کودکان زود نیست. لذا بلافاصله و بی درنگ پس از مشاهده این موضوع به یک کلینیک شنوایی مراجعه فرمایید. چرا که در صورت عدم توجه ممکن است فرد توانایی شنوایی خود را به کلی تا آخر عمر از دست بدهد.
در افراد مسن، مشکلات شنوایی با علائم گوناگون بروز می یابند. از جمله این موارد می توان به مشکلات زیر اشاره نمود:
مشکلات شنوایی می توانند به علل مختلفی روی دهند. همان گونه که گفتیم، تشخیص علت به صورت دقیق، تنها با معاینات کامل شنوایی امکان پذیر است. با این حال برخی از عللی که معمولا سبب مشکلات شنوایی می شوند عبارتند از:
در بخش زیر عواملی که سبب افزایش خطر ناشنوایی می شوند را به اختصار بیان می کنیم. لازم به ذکر است که در صورت داشتن هر یک از مشکلات زیر، بایستی اختلال شنوایی خود را بسیار جدی بگیرید.
همواره شنیده ایم که پیشگیری بهتر از درمان است. به همین دلیل یادتان نرود که برای این که در آینده با مشکلات شنوایی مواجه نشوید و به فکر خرید سمعک نیفتید، حتما موارد زیر را رعایت فرمایید:
همان گونه که گفتیم، مشکلات شنوایی ممکن است در ابتدا سطحی به نظر برسد اما بایستی همان ابتدا آن را جدی گرفت. از جمله مشکلاتی که ممکن است در صورت عدم توجه به اختلالات شنوایی برای هر فرد رخ دهد، عبارت است از:
همان گونه که گفتیم، قبل از درمان باید تشخیص نوع کم شنوایی صورت گیرد. تا زمانی که نوع کم شنوایی دقیق مشخص نشود، نمی توان درمان را آغاز کرد. برای تشخیص اختلالات شنوایی معمولا از آزمون های شنوایی که به وسیله دستگاههای پیشرفته الکترونیکی و تشخیصی که مخصوص به این کار ساخته شده اند در یک اتاقک مخصوص که عاری از هرگونه صدای محیط است استفاده می شود پس از بررسی های دقیق، شدت و الگوی هر گونه کم شنوایی اعم از انتقالی یا حسی-عصبی تعیین می گردد.
بسیاری به هنگام بروز اختلال شنوایی در خود به وحشت می افتند. اما بایستی به شما بگوییم که در بسیاری از موارد با انجام کارهایی ساده نظیر درآوردن موم گوش یا ترمیم پارگی پرده گوش، یا استفاده از سمعک مشکل شنوایی برطرف خواهد شد. به علاوه اگر ناشنوایی مربوط به داروهای مصرفی باشد، با تغییر در دوز دارو و یا قطع آن مشکل برطرف می شود.
در مواردی که ناشنوایی از نوع انتقالی است، اگر ناشنوایی دائمی یا ناتوان کننده باشد، می توان به کمک عمل جراحی مشکل را حل نمود.
با این حال شما می توانید در صورت تمایل از سمعک نیز استفاده نمایید. امروزه انواع مختلف سمعک های نامرئی وجود دارند که به هیچ عنوان حتی از فاصله یک متری هم قابل تشخیص نیستند.
هم چنین می توانید اقدامات لازم را در جهت گفتاردرمانی و بازتوانی گفتاری انجام دهید. برای تلفن همراه خود نیز می توانید از وسایل تقویت کننده صدا کمک بگیرید.
اما مهم ترین اصل این است که هیچ جای نگرانی وجود ندارد. یکی از مهم ترین آسیب های که در صورت عدم درمان به موقع کم شنوایی ممکن است اتفاق بیافتد ، گوشه گیری و منزوی شدن شما در اجتماع به خاطر مشکلات شنوایی است. انزوا باعث می شود که مشکلات ارتباطی بیشتر شده و در نهایت منجر به سرخوردگی فرد خواهد شد.
نکته مهم: برای معاینه شنوایی، کلینیک شنوایی سنجی طنین سمعک با بیش از 25 سال سابقه در خدمت شما عزیزان است. برای کسب اطلاعات بیشتر در این باره، روی لینک زیر کلیک فرمایید:
طنین سمعک: تجویز بهترین مارک سمعک برای شما
✅ارزیابی شنوایی
✅ مشاوره و تجویز سمعک توسط متخصص شنوایی در منزل
در تعطیلات سال جدید میتوانید مشاوره آنلاین و تلفنی با خانم دکتر قاسمی داشته باشید. جهت هماهنگی به شماره واتس آپ ۰۹۳۳۰۴۸۱۶۳۹ پیام ارسال نمایید.
✅مشاوره کودک و خانواده
✅اختلالات یادگیری
✅اختلالات گفتار و زبان
✅مشکلات وسواس و اضطراب
✅مشاوره آنلاین با شهرستانها و خارج از کشور
✅ و ...
7 Comments
واقعا مطلب جامع و کاملی بود درباره همه مشکلات شنوایی
دستتون درد نکنه امیدوارم که همیشه موفق و تندرست باشید.
واقعا کامل کامل کامل بود
دستتون درد نکنه موفق و پیروز باشین
خیلی خوب و مفید بود.
من یه پدربزرگ دارم که مشکل شنوایی داره کی وقت دارین که بهتون مراجعه کنیم ؟
سلام دوست عزیز
برای رزرو نوبت می بایست به این صفحه مراجعه بفرمایین.
با آرزوی موفقیت
سلام مادر من وقتي عصباني و عصبي ميشه اصلا نميشنوه دليلش چيه
بيكباره ديگه گوشهام نميشنوه چرا
من مدت سی سال است کهبتدریج مبلا به ناشنوائی شده ام اکنون نود درصد شنوائی را از دست داده ام به طوری که سمعک هم کارساز نیست چون درک کلمات ندارمبا مراجعات مکرر گفته اند که مشگل بیشتر در مرکز شنوائی داخل مغز میباشد چون گوش خارجی.میانی وداخلی مشگلی ندارد ایا روش جدیدی برای مشگل من وجود دارد یاخیر