یکی از اساسیترین حواس پنجگانه در زندگی، شنوایی است. افراد بسیاری هستند که به شکل مادرزادی یا به دلیل سانحه این حس خود را از دست میدهند و یا دچار کمشنوایی ملایم یا عمیق میشوند.
امروزه با پیشرفت علم پزشکی برای این مشکل هم راهحلهایی وجود دارد و میتوان بسیاری از کمشنواییها را درمان کرد. ما در این مقاله قصد داریم دو مورد از رایجترین راههای بهبود شنوایی را بررسی کرده و ضمن بیان تفاوتها، مزایا و معایب این دو روش، در نهایت به این نتیجه برسیم که سمعک بهتر است یا کاشت حلزون؟ پس تا پایان با ما همراه باشید.
سمعکها دستگاههای کوچکی هستند که به شنوایی افراد کمشنوا کمک میکنند. این دستگاههای کوچک با باتری کار میکنند و داخل یا پشت گوش قرار گرفته و صداها را تقویت میکنند. صدای تقویت شده از طریق قالب به سمت مجرای گوش و حلزون گوش هدایت شده، در آنجا به امواج الکتریکی تبدیلی میشوند و به مغز هدایت میشوند.
بهطورکلی میتوان سمعکها را به دو نوع سمعک داخل گوش و سمعک پشت گوش تقسیم کرد. سمعک داخل گوشی به طور کامل در داخل گوش قرار میگیرد.
در این مدل ابتدا از گوش بیمار قالب گرفته میشود و متناسب با این قالب، پوستة مناسب ساخته میشود. سمعک پشت گوشی هم همانطور که از نامش پیداست بیرون گوش قرار میگیرد و از قالبهای آماده استفاده میشود.
به طور کلی انواع سمعک به سه قسمت تقسیم می شود:
شماره تماس: ٢ -٦٦٩٦٢٩٥١ (۰۲۱)
سمعک از اختراعات بسیار کاربردی و مفیدی می باشد که مشکل شنوایی و کم شنوایی بسیاری از افراد را از بین برده است. سمعک از رایج ترین وسیله های پزشکی برای درمان کم شنوایی می باشد. دستگاه های سمعک برای کم شنوایی و انواع آن از ملایم تا شدید مناسب هستند. برای هر بیمار کم شنوایی در ابتدا از دستگاه های سمعک استفاده می شود و در صورت عدم پاسخگویی مناسب، می توان از کاشت حلزون نیز استفاده کرد.
مزایای استفاده از سمعک برای افراد کم شنوا بسیار زیاد است. در ادامه به عمده ترین مزایای استفاده از سمعک می پردازیم:
یکی از اصلیترین معایب و یا نقاط ضعف سمعک، محدودیت استفاده از آن است. به این معنی که اگر کاهش شنوایی خیلی شدید باشد و یا ناشنوایی کامل رخ داده باشد، سمعک پاسخگوی درمان نیست.
یکی دیگر از معایب آن، قرارگرفتن در مجرای گوش است. این مورد ممکن است برای برخی اذیتکننده باشد.
از دیگر عواملی که میتواند به شما کمک کند که بدانید سمعک بهتر است یا کاشت حلزون، قیمت آنهاست. قیمت سمعک به تکنولوژی بهکاررفته در آن بستگی دارد. میتوان گفت سمعک هوشمند نسبت به سمعکهای دیجیتال معمولی قیمت بیشتری دارند.
دستگاه حلزون گوش یک دستگاه پزشکی برای کمک به شنوایی است که پیچیدگیهای بیشتری نسبت به سمعک دارد. این دستگاه توسط پزشک جراح گوش طی عمل کاشت حلزون درون جمجمه قرار میگیرد. به همین دلیل است که به نام کاشت حلزون شناخته شده است.
کاشت حلزون گوش همة آسیبها را پشت سر گذاشته و صدا را مستقیماً به عصبهای شنوایی میرساند. این دستگاه به طور مستقیم اعصاب شنوایی را تحریک کرده و درواقع بهعنوان یک گوش مصنوعی عمل میکند.
دستگاه کاشت حلزون گوش از دو بخش داخلی و خارجی تشکیل شده است. بخش خارجی که همانطور که از اسمش مشخص است، بیرون از بدن قرار میگیرد، شامل میکروفون، مدار الکتریکی پردازندة صدا و یک دستگاه فرستنده است. بخش فرستنده روی پوست سر و در نزدیکی گیرنده قرار میگیرد.
بخش داخلی هم شامل یک گیرنده است که زیر پوست سر و در پشت گوش کار گذاشته میشود. یک یا دو الکترود هم در بخش داخلی گوش قرار میگیرند.
یک آهنربای قوی، بخشهای داخلی و خارجی دستگاه کاشت حلزون را به هم متصل میکند. بهاینترتیب صدای ثبت شده توسط میکروفون، توسط مدار پردازش میشود و بهوسیله فرستنده به گیرنده منتقل میشود. گیرنده امواج صوتی را به سیگنالهای الکتریکی تبدیل کرده و در نهایت از طریق الکترودها اعصاب شنوایی را تحریک میکند تا سیگنالها را به مغز برسانند.
از دیگر عواملی که تعیین میکند سمعک بهتر است یا کاشت حلزون، دریافت اطلاعات کامل درمورد نحوه عمل کاشت حلزون است. این عمل نیاز به بیهوشی داشته و به طور معمول 2 تا 4 ساعت طول میکشد. 4 تا 6 هفته بعد از عمل، زمانی که زخمها بهبود پیدا کردند، بخش خارجی دستگاه نصب میشود و تنظیمات لازم روی آن انجام میشود.
بعد از راهاندازی دستگاه لازم است بیمار برای مدتی تحت فیزیوتراپی شنوایی قرار بگیرد تا بتواند سیگنالهای دریافتی را به شکل درست تفسیر کند.
لازم به ذکر است که قبل از عمل باید مراحلی مانند معاینات شنواییسنجی، امآرآی، معاینه قلبی، مصاحبه روانشناسی و… را طی کنید.
کاشت حلزون گوش در بزرگسالان کمتر انجام میشود. برای افراد بزرگسال معمولاً سمعک تجویز میشود، مگر در مواردی که سمعک نتواند صداها را بهخوبی تقویت کند. افراد بزرگسالی که شنوایی خود را از دست میدهند باید هرچه زودتر برای کاشت اقدام کنند؛ چراکه هرچه زمان بیشتری بگذرد اثربخشی کاشت حلزون کمتر میشود.
همانطور که گفتیم برای اینکه راحتتر بتوانید تشخیص دهید که سمعک بهتر است یا کاشت حلزون، باید با معایب هر دو آشنا شوید. در ادامه معایب کاشت حلزون را بررسی میکنیم.
مهمترین عامل برای تشخیص اینکه سمعک یا حلزون انتخاب کنید، مقایسه این دو با هم است. در ادامه چند تفاوت سمعک با کاشت حلزون را بررسی میکنیم:
شماره تماس: ٢ -٦٦٩٦٢٩٥١ (۰۲۱)
حالا که با تمام ویژگیهای سمعک و کاشت حلزون و همینطور تفاوتهای این دو آشنا شدید، احتمالاً تشخیص اینکه سمعک بهتر است یا کاشت حلزون، راحتتر است.
بهطورکلی میتوان گفت سمعک برای افراد دارای کمشنواییهای ملایم مناسبتر است. عمل کاشت حلزون برای کمشنواییهای عمیق استفاده میشود و معمولاً درمورد افراد بزرگسال به کار برده نمیشود. درواقع کاشت حلزون برای افرادی که بههیچوجه نمیتوانند از سمعک استفاده کنند توصیه میشود.
در این مطلب سعی کردیم تمام اطلاعات لازم پیرامون سمعک و کاشت حلزون را در اختیارتان قرار دهیم تا راحتتر بتوانید یکی از این دو گزینه را برای بهبود شنوایی انتخاب کنید. اگر سؤالی در این مورد دارید میتوانید با ما در ارتباط باشید و مشاورههای لازم برای خرید سمعک در تهران را از مشاوران ما دریافت کنید. همچنین اگر نیاز به تعمیر سمعک خود دارید نیز میتوانید با ما در ارتباط باشید.
✅ارزیابی شنوایی
✅ مشاوره و تجویز سمعک توسط متخصص شنوایی در منزل
در تعطیلات سال جدید میتوانید مشاوره آنلاین و تلفنی با خانم دکتر قاسمی داشته باشید. جهت هماهنگی به شماره واتس آپ ۰۹۳۳۰۴۸۱۶۳۹ پیام ارسال نمایید.
✅مشاوره کودک و خانواده
✅اختلالات یادگیری
✅اختلالات گفتار و زبان
✅مشکلات وسواس و اضطراب
✅مشاوره آنلاین با شهرستانها و خارج از کشور
✅ و ...