تاثیرات بازی درمانی در اختلال یادگیری + فواید و تکنیک ها

تفاوت ناتوانی یادگیری با اختلال یادگیری
تفاوت ناتوانی یادگیری و اختلال یادگیری چیست؟
31 فروردین 1401
درمان ناشنوایی با حسگرهای مویی
جدیدترین روش درمان ناشنوایی با حسگر مویی و سلول های بنیادی روده
31 فروردین 1401

تاثیرات بازی درمانی در اختلال یادگیری + فواید و تکنیک ها

بازی درمانی و تاثیر آن در درمان اختلال یادگیری

گاهی اوقات کودکان شروع به ایجاد الگوهای رفتاری می‌کنند که می‌تواند در زندگی آنها اختلال ایجاد کند. در حالی که بزرگسالان ممکن است از درمان‌های گفتاری سود ببرند، برخی از کودکان ممکن است این نوع درمان را استرس‌زا یا تهدیدکننده بدانند. بنابراین بازی درمانی برای کمک به کودکان برای برقراری ارتباط در سطح و سرعت خود استفاده می‌شود.

بازی درمانی چیست؟

بازی درمانی نوعی درمان است که به کودکان کمک می‌کند تا خود را ابراز کنند و راه‌های سالم‌تری برای ابراز خشم، ترس یا نگرانی بیابند و همچنین افکار و احساسات خود را کشف کنند و تجربیات زندگی خود را معنا کنند.

در اصل، بازی درمانی از عمل بازی برای کمک به کودکان برای درک یا رفع مشکلاتی که ممکن است تجربه کرده‌اند یا موقعیت‌هایی که ممکن است در معرض آن‌ها بوده‌اند، استفاده می‌کند تا به رشد یا در برخی موارد به پیشرفت آنها کمک کند. بازی درمانی با فراهم کردن فرصت، مواد و فضایی برای بازی کودک در کنار یک فرد امن خارج از خانواده، دوستان یا موقعیت اجتماعی معمولی کودک انجام می‌شود. این فرد می‌تواند احساسات کودک را از طریق بازی کشف کند.

گفتار درمانی می‌تواند برای برخی از کودکان مفید باشد، در حالی که برخی دیگر ممکن است احساس کنند در یک محیط سنتی مورد خطر قرار گرفته‌اند یا احساس کنند گفتار درمانی شبیه به یک بازجویی است. این سبک برای کمک به کودکان برای برقراری ارتباط در سطح خود و سرعت خود استفاده می‌شود. بازی درمانی کودکان را قادر می‌سازد تا احساسات گیج کننده و تجربیات ناراحت کننده‌ای را که هنوز فرصتی برای پردازش آنها نداشته‌اند را درک کنند.

همچنین بخشی طبیعی از یادگیری، کاوش و ارتباط برای کودکان است. بازی برای کمک به کودکان برای «بازی کردن» چیزی که ممکن است بیان آن در قالب کلمات دشوار باشد بسیار مؤثر در نظر گرفته می‌شود.

یک درمانگر و مشاور بازی درمانی چه می‌کند؟

بازی درمانگران با کودکان در هر سنی در یک محیط امن و قابل اعتماد اتفاق می‌افتد تا به تغییر دیدگاه ، تجربیات دشوار و افزایش عزت نفس و اعتماد به نفس کودکان کمک کنند. ممکن است کودکان به عنوان بخشی از یک تیم یا به صورت تکی کار کنند و این مورد به عنوان بخشی از درمان توسط درمانگر تعیین می‌گردد.

درمانگران در این حوزه متخصصان ماهری هستند که در کار با کودکان و خانواده‌های آنها تخصص دارند. آنها در تجارب و موقعیت‌های دشوار مانند سوگ و اندوه، افسردگی، اضطراب، درگیری‌های خانوادگی یا مسائل (مثلاً طلاق، جدایی)، سوء استفاده و غفلت و سایر تجربیات آسیب‌زا کار می‌کنند.

بازی درمان در کودکان چه کمکی می تواند بکند؟

بازی برای رشد کودک بسیار مهم است و به شکل‌گیری فرآیندهای کلیدی اجتماعی، زبانی، عاطفی، شناختی، فیزیکی و خلاقیت کمک می‌‎کند. در نتیجه، بازی درمانی می‌تواند به طرق مختلف به کودکان کمک کند، در هر حال چگونگی انجام آن بستگی به نیازهای فردی هر کودک دارد.

بازی درمانی به ویژه برای کودکانی که ممکن است در ابراز کلامی مشکل دارند یا دچار اختلالات یادگیری هستند، مهم تلقی می‌شود، اگرچه به طور کلی، می‌تواند به کودکان با هر توانایی، فرهنگ و جنسیتی کمک کند.

به طور قابل توجهی، بازی درمانی فضایی امن و راحت را به کودکان ارائه می‌دهد که در آن می‌توانند خودشان باشند و از حمایت عاطفی برای بیان آزادانه احساسات خود برخوردار شوند. سپس می‌توان این احساسات را با کمک یک درمانگر به روشی سالم بررسی کرد.

برخی از انواع رایج مشکلاتی که درمانگران بازی درمانی با آنها سر و کار دارند عبارتند از

  • کودکانی که با جدایی والدین، طلاق یا درگیری سر و کار دارند.
  • کسانی که شاهد خشونت خانگی بوده‌اند.
  • کودکانی که در بیمارستان بستری هستند یا والدین، دوستان نزدیک یا خویشاوندانشان در بیمارستان بستری هستند.
  • کودکان آسیب دیده که آزار جنسی، عاطفی یا فیزیکی را تجربه کرده‌اند.
  • کودکان تحت مراقبت – فرزندخواندگی و پرورش.
  • کودکانی که با تجربیات استرس زای زندگی مانند از دست دادن، بیماری یا مرگ یکی از عزیزانشان سر و کار دارند.
  • کودکانی که تصادف یا فاجعه‌ای جدی را تجربه کرده‌اند.
  • کودکان دارای اختلال یادگیری

بازی درمانی برای چه سنی مناسب است؟

افراد در هر سنی می‌توانند مزایای بازی درمانی را تجربه کنند. معمولاً برای کودکان سه تا 12 ساله استفاده از بازی درمانی توصیه می‌شود. برای کودکان کوچک‌تر، بازی درمانی به معنای مراجعه به درمانگر همراه با والدین یا مراقب است.

بازی درمانی در اختلال یادگیری شامل چه فرایندی است؟

بازی درمانی شامل یک سری جلسات است. هر کدام معمولا 30-45 دقیقه طول می‌کشد. یک درمانگر با کودک ملاقات می‌کند تا فقط بر نیازهای او و بازی تمرکز کند. برخی از درمانگران ممکن است بازی با خواهر و برادر یا گروهی از کودکان را توصیه کنند اما معمولا جلسات بازی به شکل تک نفره برگزار می‌شود و این رایج‌ترین شکل بازی درمانی است.

جلسه اول معمولاً شامل یک ارزیابی است که در آن والدین یا مراقب کودک در مورد نگرانی‌های خود با درمانگر صحبت می‌کنند. درمانگر نقاط قوت و مشکلات کودک و همچنین تاریخچه او را تجزیه و تحلیل می‌کند تا تشخیص دهد کودک چه استرس‌هایی را متحمل شده است تا بتواند به او کمک کند تا آن را درک کند. همچنین ممکن است اطلاعاتی از مدرسه کودک و سایر بزرگسالان مهم در زندگی آنها مورد نیاز باشد.

جلسات آینده معمولاً هر هفته در همان مکان و زمان برگزار می‌شود – یا در خانه کودک، مدرسه یا در یک کلینیک. این ثبات به ایجاد یک رابطه اعتماد بین درمانگر و کودک کمک می‌کند و در نتیجه شانس درمان موثر را بهبود می‌بخشد. اگر جلسه‌ای برگزار نشود، ممکن است پیشرفت کودک دچار اختلال شود.

در یک جلسه بازی درمانی چه اتفاقی می افتد؟

جلسات شامل مجموعه وسیعی از مواد بازی است که توسط درمانگر ارائه می‌شود. این منابع شامل اسباب‌بازی‌هایی مانند پیکره‌های کوچک و حیوانات، شن و آب، آلات موسیقی، لوازم آرایش، عروسک‌ها، خشت، کتاب و مواد هنری و صنایع دستی است.

به جای تشویق کودک به استفاده از توضیحات شفاهی در مورد آنچه که او را آزار می‌‎دهد، درمانگر به او کمک می‌کند تا افکار و احساسات دشوار را از طریق استعاره‌های بازی بیان کند. این شامل استفاده از طیف وسیعی از تکنیک‌ها می‌شود که به کودکان کمک می‌کند تا از آنچه احساس می‌کنند آگاه شوند و فرصت‌هایی را برای ابراز وجودشان فراهم کنند. آگاهی بخش مهمی از بازی درمانی است زیرا بدون آگاهی تغییر نمی‌تواند اتفاق بیفتد.

برخی از تکنیک‌های مورد استفاده در بازی درمانی می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • تجسم خلاق
  • داستان‌سرایی درمانی
  • مجسمه‌سازی
  • بازی نقش
  • رقص و حرکت
  • طراحی
  • گوشی‌های اسباب بازی
  • عروسک‌ها، ماسک‌ها، اسباب‌بازی‌های نوازش‌گر، عروسک‌ها یا فیگورهای اکشن
  • هنر و صنایع دستی
  • بازی حسی (مانند آب و شن)
  • آلات موسیقی
  • اسباب بازی‌های ساختمانی (به عنوان مثال بلوک)

برای اینکه این فرآیند موثر باشد، درمانگر باید روی ایجاد یک رابطه درمانی قوی با کودک کار کند. مهم است که کودکان در بازی درمانی احساس راحتی، امنیت و احترام داشته باشند. تا بتوانند با اطمینان بازی کنند و احساس راحتی کنند. تا احساسات صمیمی خود را به اشتراک بگذارند.

همچنین بسیار مهم است که کودک درک کند که درمانگر آنها را می‌پذیرد. در طول کل فرآیند حمایت می‌کند. در نهایت این رابطه مثبت تجربه اصلاحی لازم را برای ارتقای رشد شناختی و کمک به کودکان برای حل تعارضات درونی و ایجاد الگوهای جدید رفتار و تفکر ایجاد می کند.

نمونه‌هایی از بازی درمانی

نحوه استفاده از بازی درمانی بسته به درمانگر، کودک و موقعیت فردی آنها متفاوت است. به عنوان مثال، یک بازی درمانگر ممکن است کودک شما را به سمت نوع خاصی از بازی راهنمایی کند. یا ممکن است به او اجازه دهد خودش انتخاب کند.

برای مثال، یک بازی ‌درمانگر ممکن است کودک شما را تشویق کند که از عروسک‌ها برای نمایش مشکلاتی که در خانه تجربه کرده است استفاده کند یا چیزی را که به نظرش استرس‌زا یا ترسناک می‌آید را بازسازی کند. از طرف دیگر، درمانگران ممکن است در حین طراحی یا نقاشی کردن کودک سؤالاتی بپرسند تا بینش آنها را در مورد فرآیند فکریشان به دست آورند، یا می‌توانند با آنها بازی کنند تا مهارت‌های خاصی مانند همکاری، حل مسئله یا ایجاد مهارت‌های اجتماعی را تشویق کنند.

تاثیرات بازی درمانی در اختلال یادگیری

ناتوانی‌های یادگیری به دلیل عوامل ژنتیکی و یا عصبی زیستی اتفاق می‌افتد. در طی آن عملکرد مغز به گونه‌ای تغییر می‌یابد که بر یک یا چند فرآیند شناختی مرتبط با یادگیری تأثیر می‌گذارد. این مشکلات پردازشی می‌تواند در یادگیری مهارت‌های اساسی مانند خواندن، نوشتن و/یا ریاضی اختلال ایجاد کند. اختلال یادگیری همچنین می‌توانند با مهارت‌های سطح بالاتر مانند سازماندهی، برنامه ریزی زمان، استدلال انتزاعی، حافظه بلند مدت یا کوتاه مدت و توجه تداخل داشته باشند. درک این نکته مهم است که اختلالات یادگیری می‌تواند زندگی فرد را فراتر از محیط آموزشی تحت تاثیر قرار دهد و می‌تواند بر روابط با خانواده، دوستان و در محل کار تاثیر بگذارد.

دلایل اهمیت بازی درمانی
اهمیت بازی درمانی در کودکان

برخی از فواید بازی درمانی در اختلال یادگیری عبارتند از:

  • کاهش اضطراب در مورد حوادث آسیب زا
  • افزایش اعتماد به نفس، عزت نفس و احساس شایستگی
  • بهبود ایجاد پیوندهای سالم در روابط (به عنوان مثال بهبود همدلی و احترام)
  • بهبود توانایی اعتماد به خود و دیگران
  • افزایش خلاقیت و بازیگوشی
  • مسئولیت بیشتر در قبال برخی رفتارها
  • یادگیری و توسعه راهبردهای مقابله سالم و حل خلاقانه مسئله
  • افزایش توانایی در بیان خود و احساساتشان
  • توسعه مهارت های اجتماعی قوی‌تر
  • بهبود زبان، مهارت‌های حرکتی ظریف و درشت

چه مدت بازی درمانی مورد نیاز است؟

تعداد جلسات بازی درمانی مورد نیاز به کودک و نیازهای فردی او بستگی دارد. به طور کلی، بازی درمانی یک مداخله کوتاه مدت (یعنی 12 جلسه یا کمتر) است. اما در برخی موارد، کودکان به درمان طولانی مدت نیاز خواهند داشت. تحقیقات نشان می‌دهد که معمولاً حدود 20 جلسه بازی برای کمک به کودکی که برای درمان معرفی می‌شود مورد نیاز است، با این حال، این می‌تواند بسته به فرد، مشکلاتی که به کمک آنها نیاز دارد و موقعیت منحصربه‌فردش از کودکی به کودک دیگر متفاوت باشد. برخی از درمانگران چندین سال با برخی کودکان کار خواهند کرد.

سخن آخر

در آخر لازم به ذکر است شاید برخی از افراد گمان کننده بازی فقط یک سرگرمی است. اما در حقیقت برای یک کودک بازی همه چیز است. بازی درمانی به تسهیل درمان اختلال یادگیری و ایجاد الگوهای جدید رفتار و تفکر کمک می کند و کودکان را قادر می‌سازد در زندگی روزمره انعطاف پذیرتر باشند. بازی درمانی با کمک به رهایی کودکان از تجربیات و احساسات منفی که مانع یادگیری و رشد آنها می‌شود، به آنها این امکان را می دهد که دنیای خود را با دید مثبت‌تری ببینند. برای درمان اختلال یادگیری کودکان همچنین روش‌های دیگری نیز وجود دارد که در همین سایت می‌توانید مشاهده کنید و نسبت به درمان اقدام نمایید.

برای رزرو نوبت و مشاوره جهت درمان اختلالات یادگیری تماس بگیرید.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 1 میانگین: 5]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

طنین سمعک

خدمتی دیگر از کلینیک تخصصی شنوایی و گفتار طنین سمعک در دوران پاندمی کرونا:

ارزیابی شنوایی

مشاوره و تجویز سمعک توسط متخصص شنوایی در منزل

 

در تعطیلات سال جدید می‌توانید مشاوره آنلاین و تلفنی با خانم دکتر قاسمی داشته باشید. جهت هماهنگی به شماره واتس آپ ۰۹۳۳۰۴۸۱۶۳۹ پیام ارسال نمایید.

 

مشاوره تلفنی با خانم دکتر معصومه قاسمی متخصص روانشناسی کودک و آسیب شناس گفتار و زبان در زمینه:

مشاوره کودک و خانواده

اختلالات یادگیری

اختلالات گفتار و زبان

مشکلات وسواس و اضطراب

مشاوره آنلاین با شهرستانها و خارج از کشور
و ...