تاریخچه قالب گیری گوش
اصولا هر نوع سمعکی که برای استفاده افراد کم شنوا تجویز میشود بوسیله یک قالب هدایت شنونده در داخل گوش فرد باید قرار بگیرد. برای ساخت انواع قالبهای سمعک، نخستین بار از مواد با جنس لاستیک گالوانیزه استفاده شد که در پنج اندازه متفاوت عرضه میشد. در سال 1922 میلادی اولین قالب سفارشی توسط فردی بنام دکترشییر ساخته شد. برای تهیه قالب اولیه، از مواد دندانپزشکی و برای تهیه قالب اصلی از مواد لوسایت استفاده میشد.
اولین بار دکترشی یر «ونت» را در ساخت قالب سمعک استفاده نمود. هدف از این کار در قالب سازی سمعک تعدیل آکوستیک نبود بلکه هدف فقط راحتی بیشتر در استفاده از قالب بود؛ زیرا استفاده از «ونت» منجر به کاهش احساس پری گوش در فرد میشد. در ادامه نکاتی را راجع به انواع قالب سمعک و همچنین قیمت قالب سمعک یا همان هزینه قالب گیری سمعک تشریح خواهیم نمود.
دسته بندی قالبهای گوش (انواع قالبهای گوش):
- قالب سمعک
- قالب ضد صوت
- قالب ضد آب
انواع قالب سمعک
اين نوع قالب مخصوص سمعک میباشد که به سه دسته تقسيم مي گردد. انواع قالب های سمعک عبارتند از:
- قالب سخت سيليکوني مخصوص سمعک که بيشتر در بزرگسالان استفاده مي شود.
- قالب نرم سيليکوني مخصوص سمعک که غالبا در نوزادان و کودکان استفاده مي شود.
- قالب نرم پختني مخصوص سمعک که اکثرا در نوزادان و کودکان استفاده مي شود.
در تصویر زیر یک نمونه از مراحل قالب گیری سمعک را مشاهده می نمایید که بوسیله خمیر مخصوص قالبگیری میشود:
قیمت قالب سمعک (هزینه قالب گیری سمعک)
عزیزان زیادی در مورد قیمت قالب سمعک از ما سوال پرسیده بودند. در مورد قیمت قالب سمعک بایستی اذعان کنیم که:
- قیمت هر عدد قالب سخت سيليکونی مخصوص سمعک 220 هزار تومان می باشد.
- قیمت هر عدد قالب نرم سيليکونی مخصوص سمعک 250هزار تومان می باشد.
- قیمت هر عدد قالب قالب نرم پختنی مخصوص سمعک 220هزار تومان می باشد.
قالب ضد صوت
«قالب ضد صوت» به نوعی از قالب گوش اطلاق میشود که مخصوص محیطهای پر سر و صدا بوده و برای کارگرانی که در محیطهای پر سر و صدا کار میکنند مناسبتر است. استفاده از قالب ضد صوت برای محافظت از شنوایی الزامی میباشد. قیمت قالب ضد صوت برای هر گوش 250 هزارتومان تخمین زده میشود.
قالب ضد آب
«قالب ضد آب» عموماً برای افرادی که دچار پارگی پرده گوش شدهاند و یا گوشهای حساسی دارند و به طور مکرر دچار عفونتهای گوش میشوند و یا افرادی که برای شنا به استخر میروند مناسب میباشد. همه افرادی که پرده گوششان پاره شده است باید هنگام حمام رفتن مواظب باشند که آب درون گوش آنها نرود، زیرا بی تردید دچار عفونت گوش میشوند. همچنین افرادی که در استخر به شنا میپردازند چنانچه میخواهند در عمق زیاد پرده گوش آنها پاره نشود میتوانند از قالبهای ضد آب استفاده کنند. قیمت قالب ضد آب برای هر گوش در حدود 250 هزارتومان تخمین زده میشود. گفتنی است تمامی این قالبها از جنس سیلیکون بوده و هیچگونه حساسیتی برای گوش ایجاد نمیکنند.
قالب گیری گوش برای سمعک
قالب گیری گوش برای سمعک با توجه به مجرای گوش افراد مختلف، با هم فرق دارد. به همین دلیل برخی از افراد نمیتوانند از سمعکهای آماده استفاده کنند پس ترجیح میدهند سمعکی متناسب با ساختار گوش خود داشته باشند تا احساس راحتی کنند .
دلایل قالب گیری گوش برای سمعک
یکی از دلایل مهم برای قالب گیری گوش و ساخت انواع قالب سمعک، «تثبیت سمعک» میباشد. قالب گیری گوش برای سمعک باعث خواهد شد که دیگر سمعک بیدلیل در درون گوش جا به جا نشود و استفاده از آن راحتتر باشد. دلیل دیگر برای قالب گیری گوش، ممانعت از صدای باد است که میتواند به دلیل جای گیری بد سمعک رخ دهد. همچنین قالب گیری گوش برای سمعک منجر میشود که کیفیت صدا بهتر شود و تا حداکثر امکان نویز کاهش پیدا کند. گفتنی است افرادی که در استفاده از سمعکهای آماده دچار مشکل هستند تمایل بیشتری به قالب گیری از گوش خود دارند.
انواع قالب سمعک و روش قالب گیری
قالب گیری گوش به دو دستهٔ concha (صدفه ) و canal (کانال ) گوش تقسیم بندی میشود. این تقسیم بندی با توجه به اینکه کدام یک از بخشهای کانال و صدفهٔ گوش را پر میکند انجام شده است.
جنس قالب
از آنجایی که حرکات فک پایینی میتواند در شکل مجرای گوش تغییرات انبساطی و انقباضی ایجاد نماید، از این رو اگر مواد مورد استفاده در قالب گیری، مواد سفتی باشند احتمالاً در زمان تحرکات فک، تثبیت و قرار گیری قالب در گوش دچار مشکل خواهدشد. چنانچه چنین مشکلی ایجاد شود استفاده از قالبهای سیلیکونی توصیه میشود. لازم به ذکر است از مواد دیگری نظیر رزینهای پخت شونده با UV، آکریلیک سخت، آکریلیک نرم، وینیل و پلی اتیلن نیز برای ساخت قالب گوش استفاده میگردد.
احساس راحتی در هنگام استفاده
به منظور آن که قالب در گوش ایجاد ناراحتی نکند؛ قالب نباید هیچگونه تماسی با بخش های استخوانی کانال داشته باشد، پس باید تماماً در قسمت های غضروفی قرار گیرد. ساخت یک قالب مناسب نیاز به مهارت بالای متخصص شنوایی که قالب اولیه را از گوش شما میگیرد و مهارت سازنده قالب دارد بنابراین هر فردی نمیتواند از عهده این کار برآید و نیاز به مهار و تجربه کافی دارد .
مراحل قالب گیری گوش برای سمعک
در حدود 15 تا 20 دقیقه، تهیه قالب اولیه به طول میانجامد. ابتدا توسط متخصص، وضعیت مجرای گوش مورد بررسی قرار میگیرد. سپس با پنبهای با اندازه مناسب، کانال گوش پر میشود. به دقت مواد قالب اولیه که نرم هستند در داخل کانال گوش تزریق میشود. مدت زمانی مورد نیاز است تا این مواد سفت شوند و شکل قالب گوش را به خود بگیرند. میتوان پس از سفت شدن، قالب را خارج نمود. داخل مجرای گوش، در انتهای مراحل قالب گیری گوش برای سمعک بررسی میشود تا از مواد قالب درون گوش باقی نمانده باشد.
انواع قالب سمعک پشت گوشی
هنگامی که فردی با کاهش شنوایی یک سمعک پشت گوشی (BTE) انتخاب میکند، اغلب جهت بهبود کارایی آن، نیاز به یک قالب سمعک دارد. این وسیله میتواند از جنس پلاستیک، آکریل (نرم یا سخت) یا سیلیکونی ساخته شود که باید کاملاً به اندازه گوش و طبق کاهش شنوایی فرد ساخته شود و داخل گوش قرار گیرد. این وسیله باید توسط تیوپ پلاستیکی ظریف و انعطاف پذیری به سمعک پشت گوشی متصل گردد.
گفتنی است این وسیله باعث انتقال صدا از سمعک به گوش شده و در واقع یک انتقال دهنده صدا از سمعک به گوش میباشد. افراد باید جهت تهیه این قالبها ابتدا به یک کلینیک شنوایی شناسی مراجعه نموده و توسط یک شنوایی شناس، قالب گیری از گوش فرد انجام گیرد. سپس قالب اولیه به لابراتوار ساخت قالب ارسال میگردد و ساخت قالب سمعک انجام میشود. توسط شنوایی شناس قالب ساخته شده بر روی گوش تنظیم میشود. قالبها در رنگهای صورتی و شفاف هستند. لازم به توضیح است قالب گوش باید کاملاً فیت و اندازه گوش باشد، به طوری که ایجاد فیدبک (بازخورد و نشت صدا) نکند. اما نباید آنقدر کیپ باشد که باعث درد شود.
انواع قالب از نظر شکل و سایز
- قالب سایز CIC: این نوع قالب میتواند کاملاً در داخل کانال گوش قرار گیرد و قابل دیدن نیست. این مدل قالب اغلب برای سمعکهایی استفاده میشود که قدرت زیاد بالایی ندارند.
- قالب سایز کانال (Canal): این نوع قالب از مدل CIC تا حدودی بزرگتر است ولی نسبتاً دید کمتری دارد.
- قالب سایز نیمه شل (Half Shell)
- قالب سایز شل (Shell)
- قالب مدل اسکلتون (Skeleton): این مدل قالب میتواند قسمت بیرونی گوش را پر نماید ولی قسمت وسط آن به جهت سبکی و دید کمتر، خالی میباشد. حلقه موجود در این قالب در قسمت بیرونی گوش قرار میگیرد و دید کمی دارد.
- قالب Tin Tube: از این مدل قالب برای سمعکهای پشت گوشی که بسیار ظریف و مینیاتوری هستند استفاده میشود. از مزایای این قالب، دید خیلی کم و کاربرد راحتتر نسبت به قالبهای دیگر است.
- قالب سمعک جیبی: در این نوع قالب، بلند گوی سمعک جیبی در داخل سمعک تعبیه نشده است، بلکه توسط یک سیم به سمعک متصل میباشد. بلند گو به حلقه فلزی قالب وصل شده و میتواند صدا را به داخل گوش انتقال دهد.
رنگ قالب
میتوان قالبها را در رنگهای گوناگونی سفارش داد. توصیه میشود برای تشخیص گوش راست و چپ, رنگهای مختلفی برای هر گوش انتخاب گردد. از آنجایی که کودک مدام در حال رشد است، به صورت دورهای تعویض قالب گوش و قالب گیری جدید گوش مورد نیاز است، از این حیث میتوان رنگها را به صورت دلخواه تغییر داد. اغلب کودکان از تغییر رنگ لذت میبرند. مواد پس از قالبگیری شدن برای ساخت نهایی به لابراتوار ساخت ارسال میشود. در کل حدود ۱ هفته زمان نیاز است تا قالب ثانویه به دست فرد برسد. بهرهگرفتن از قالبهای رنگی میتواند استفاده از سمعک را برای کودکان جذابتر نماید.
ونت قالب سمعک
یکی از مشکلاتی که در قالب های انواع سمعک مشاهده می شود، اثر انسداد است. اثر انسداد به خصوص در افرادی که شنوایی نرمال یا کاهش شنوایی ملایم در فرکانس های بم دارند، به صورت برجستهتری خود را نشان میدهد.
برای توضیح بهتر این اثر بهتر است دقت کنیم که کانال گوش شامل بخش غضروفی که یک سوم ابتدای کانال و بخش استخوانی که در دو سوم دیگر میباشد تشکیل شده است. صدای اطراف از طریق کانال خارجی گوش که شامل بخش غضروفی و استخوانی می باشد عبور می کند و به پرده گوش و سپس به گوش میانی و داخلی میرسد.
بنابراین صدای تولید شده توسط فرد علاوه بر مسیر هوایی گفته شده همچنین توسط ارتعاش استخوان جمجمه نیز منتقل میشود. اگر کانال گوش باز باشد ارتعاش ایجاد شده از کانال گوش خارج میشود اما استفاده از قالب بسته مانع از خروج ارتعاش میشود. در نتیجه صدای تولید شده توسط راه استخوانی در کانال گوش حفظ می شود و اثر انسداد اتفاق میافتد.
در این بیماران در صورت استفاده از قالب بسته یا ونت بسیار کوچک زمانی که فرد صحبت میکند به دلیل افزایش صدای فرکانس بم در کانال گوش بیمار شکایتی از پیچش صدا یا بلند بودن صدای خودش دارد.
رفع اثر انسداد با افزایش قطر ونت بهبود می یابد. در تصویر زیر میتوانید ونت قالب سمعک را به صورت شماتیک ملاحظه فرمایید:
قطر ونت هم طبق جدول زیر محاسبه می شود:
جای گذاری درست قالب درون گوش
جای گذاری درست و کامل قالب تأثیر به سزایی در کارایی و کیفیت آن خواهد داشت. لازم به توضیح است چنانچه قالب بهطور صحیحی در داخل گوش قرار نگیرد, عملکرد مناسب و مفیدی نخواهد داشت. لذا توصیه میشود به نکات زیر برای استقرار مناسب قالب در درون گوش توجه گردد:
- قالب سمعک میتواند در دو رنگ ساخته شود که در این صورت معمولاً رنگ آبی نشانگر گوش چپ و رنگ قرمز نشان گر گوش راست است.
- قالب باید طوری در دست قرار گیرد که قسمت برآمده کانال آن رو به جلو باشد.
- باید در ابتدا نوک قالب در مدخل ورودی مجرای گوش قرار گیرد.
- لازم است با دست مقابل, قسمت بالای لاله گوش را گرفته و کمی با آن بازی کرده, به آرامی حرکت داده و جابهجا نمود.
- باید با دست دیگر به تدریج قالب را به داخل مجرای گوش فشار داد.
- توصیه میشود که تمام برجستگیها و ضمائم قالب در جای اصلی خود روی لاله گوش قرار گیرند.
- جهت اطمینان یافتن از اینکه قالب به درستی در گوش قرار گرفته است, باید این کار ها انجام گیرد: کمی صحبت شود، چنانچه قالب بهدرستی و بهطور کامل جای گذاری نشده باشد، صدای فرد در داخل گوش حاوی قالب، انعکاس خواهد یافت.
- بهتر است پس از جای گذاری و کار با محافظ، هر ۲۰ دقیقه آن را فشار داده و در جای خود مستقر ساخت، زیرا حرکت فک سبب جابجایی نسبی آن میگردد.
نکات بهداشتی در مورد قالب سمعک
- هرگز نباید قالب را با دست آلوده به مواد روغنی و براده آهن لمس نمود. زیرا آغشته شدن قالب گوش به این مواد سبب بروز حالتهای آلرژی و خارش در پوست مجرای گوش میشود. همیشه قالب از موادی ساخته میشود که با پوست بدن سازگاربوده و سبب بروز آلرژی نمیگردد.
- توصیه میشود دستمال تمیزی در جعبه محتوای قالب داشت تا بنا به ضرورت، قالب با آن تمیز گردد.
- بهتر است در پایان روز کاری و پس از خارج نمودن قالب از گوش، آن را با آب ولرم و کف صابون شستشو داد.
- توصیه اکید میشود از تمیز کردن قالب با مواد شیمیایی همچون الکل, بتادین و غیره پرهیز گردد.
- برای پاک کردن محافظ، ژلهای مخصوص و دستمالهای ضدعفونی کنندهای وجود دارد که میتوان آنها را از شرکت سازنده دریافت کرد.
- چنانچه جای گذاری قالب با دشواری انجام میشود، میتوان از ژل روانکننده برای این کار استفاده کرد.
خیلی ممنون از توضیحات مفیدتون… این قالب های سمعک هم برا خودشون دنیایی دارن واقعا
نمیدونستم سمعک هم نیاز به قالب داره وقتی برا اولین بار شنیدم واقعا تعجب کردم