کودکان استثنایی از نظر ویژگیهای فیزیکی یا توانایی یادگیری ناهنجار، چه بالاتر و چه پایینتر، به حدی تفاوت دارند که برای بهره مندی کامل از تحصیل به خدمات آموزشی تخصصی یا تسهیلات فیزیکی نیاز دارند. واژه کودکان استثنایی اغلب در جامعه آموزش به ویژه توسط متخصصان روانشناسی استفاده میشود و شامل کودکانی میشود که عملکردشان برتر است و برای دستیابی به حداکثر پتانسیل خود نیازمند غنیسازی برنامه درسی و آموزش چالشبرانگیزتر هستند، همچنین این واژه در مورد کودکانی که مشکلات یادگیری دارند و پایینتر از هنجارهای جامعه هستند نیز استفاده میشود. اختلالات جسمی یا حسی یا مشکلات رفتاری که نیازمند اصلاح توسط سیستم آموزشی هستند و برای کودکانی که نیازمند کمک در یادگیری هستند، در این دسته بندی قرار میگیرند.
در حقیقت عنوان «استثنایی» بیشتر به عبارات مربوط به ناتوانی، نقص یا کم توانی ترجیح داده میشود زیرا این واژه به کودکان با استعداد و با توانایی هایی ویژه کمتر اطلاق میگردد. ناتوانی ها یا آسیبهای کودکان استثنایی توسط روانپزشکی و روانشناسی تحت دسته اختلالات رشد عصبی در راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی قرار میگیرند.
به صورت کلی کودکان استثنایی در سه دسته تقسیم بندی میشوند:
پس از بررسی اختلال یادگیری کودکان استثنایی و دستهبندی آنها، لازم است در مورد اختلالات یادگیری بیشتر بدانیم. از لحاظ سیستم آموزشی، کودکانی که دچار نارسایی های یادگیری هستند و بین توانایی هوش بالقوهی آنها و عملکردشان تفاوت چشمگیری وجود داشته باشد، دچار اختلالات یادگیری هستند. البته این تفاوت شاید به سیستم اعصاب مرکزی متصل باشد اما اختلال یادگیری در کودکان استثنایی به محرومیت فرهنگی، آموزشی، عقب ماندگی ذهنی و یا به دیگر نقص ها ارتباطی ندارد. مشکل اساسی که در تعریف اختلال یادگیری وجود دارد، تعیین میزان هوش بالقوهی کودک است که از طریق نوعی آزمون هوش گرفته میشود و عملکرد کودک در این آزمون به انگیزه او و عوامل ناخواسته خارجی مرتبط است.
اختلالات یادگیری کودکان استثنایی با توجه به تعاریفی که متخصصین در زمینه کودکان دچار این اختلال ارايه کرده اند، ویژگی این کودکان عبارتند از:
چرا کودکان دارای اختلال یادگیری در امر یادگیری شکست میخورند؟
در مورد دکتر معصومه قاسمی روانشناس کودک و روانشاسی کودک با خواندن مقاله
“دکتر معصومه قاسمی روانشناس کودک” بیشتر آشنا شوید.
دقت داشته باشید کودکانی که به عنوان کودکان استثنایی دچار اختلالات یادگیری میشوند، برخلاف نظر اطرافیان فاقد استعداد نیستند، بلکه در یادگیری مطالب نسبت به دیگر کودکان دیرتر عمل میکنند. این کودکان ممکن است بعد از مدتی مانند دیگر کودکان و شاید بهتر از آنها در یادگیری عمل کنند.
در نظر داشته باشید نوابغی مانند ادیسون و نیوتن در زمان کودکی از تنبلترین و دیر آموزترین کودکان بودند، سپس شکوفایی استعدادها در آن ها دیده شد. بنابراین نقص در یادگیری شاید نشان دهنده برخی مسائل جزئی باشد که پس از آنکه علت آن از بین رفت، کودک به حالت نرمال برگردد و در فعالیت های یادگیری بهتر از قبل و حتی بهتر از دیگر کودکان عمل نماید.
اختلال یادگیری در کودکان استثنایی موجب عدم هماهنگی در وفق دادن خود با کلاس و همکلاسیها میشود دچار انزوا میشوند و نمیتوانند در بازی های گروهی شرکت کنند. این کودکان معمولا به دیدن بازیها رغبت بیشتری نشان میدهند تا اینکه در آن شرکت کنند.
از دیگر مشکلاتی که در کودکان دارای اختلال یادگیری میتوان دید پرخاشگری است. این پرخاشگری به دلیل ناهماهنگی با همکلاسیها و اطرافیان به وجود میآید و کودک تلاش میکند تا با پرخاشگری، دروغ گفتن، خیال پردازی و … به جبران کمبود و ناهماهنگی خود بپردازد و در بین اطرافیان خود کسب اعتبار نماید. بنابراین هیچ گاه فراموش نکنید که کودکان استثنایی دارای اختلال یادگیری مانند دیگر کودکان میتوانند بیاندیشند، استدلال کنند. این کودکان همچنین دوست دارند اطرافیان از نظراتشان استفاده کنند و به افکارشان احترام گذاشته شود.
جهت درمان اختلال یادگیری و درمان اختلال یادگیری کودکان کلید نهایی مداخله زودهنگام است. مانند هر چالش یا مشکلی که با آن روبه رو می شویم، اگر هر چه سریع تر به شناسایی و پذیرش آن اقدام کنیم؛ نتیجه نهایی بهتری خواهیم داشت. بنابراین هر چه سریع تر به متخصصان این حوزه برای کمک به فرزندتان اقدام کنید. در ضمن سایت ما جهت خرید انواع لوازم جانبی مورد نیاز مانند خرید سمعک آماده همراهی شماست.
شماره تماس: ٢ – ٦٦٩٦٢٩٥١ (۰۲۱)
✅ارزیابی شنوایی
✅ مشاوره و تجویز سمعک توسط متخصص شنوایی در منزل
در تعطیلات سال جدید میتوانید مشاوره آنلاین و تلفنی با خانم دکتر قاسمی داشته باشید. جهت هماهنگی به شماره واتس آپ ۰۹۳۳۰۴۸۱۶۳۹ پیام ارسال نمایید.
✅مشاوره کودک و خانواده
✅اختلالات یادگیری
✅اختلالات گفتار و زبان
✅مشکلات وسواس و اضطراب
✅مشاوره آنلاین با شهرستانها و خارج از کشور
✅ و ...